Singer opgeleverd !

Op 26 juni 2017 is de nieuwbouw aan Singer Laren opgeleverd.

Singer Laren kan nu beschikken over een gloednieuw theater, maar ook een nieuwe entree en een sterk verbeterde logistiek. Het ontwerp is van Krft uit Amsterdam.

Eind van het jaar wordt ook de tuin verder aangepakt, naar een ontwerp van Piet Oudolf.

1018-3 Singer Laren Opening nieuwe entree - 28 juni 2017 - Christian Boontjes -1500px 2 (002)

Advertenties

De kubusgebouwen van Rietveld

rietveld

Gerrit Rietveld had een bijzondere fascinatie voor de kubus.

Vijf kubusgebouwen van zijn hand zijn door ons op een rij gezet in een kleine tentoonstelling die vanaf 14 juni te zien is in de bovengalerij van het Architectuur Centrum Amsterdam.

Sonsbeek, Arnhem

Paviljoen Biënnale, Venetië

Zonnehof, Amersfoort

De Hoeksteen, Uithoorn

Van Gogh Museum, Amsterdam

 

In samenwerking met de erven Rietveld en architectuurhistoricus Gerrit Oorthuys, is het materiaal verzameld en door Denise Koeleveld tot deze tentoonstelling gemaakt.

Architectuur Centrum Amsterdam: Prins Hendrikkade 600.
te zien tot en met 13 augustus.

Daarna wellicht nog op andere locaties.

 

Podium Mies Award

2017 mies on wall IMG_8093

Afbeelding

EU Mies 2017 Client Award …

20170526 award

EU Mies Award 2017 !

20170526 - mies 18766562_1234522276659572_8655340766698539968_o

 

NL Architects and XVW Architectuur, winners of the #EUMiesAward2017 receive the prize at the Mies van der Rohe Pavilion in Barcelona.
In the presence of Michel Magnier – Director for Culture and Creativity, DG Education and Culture, Daniel Mòdol – President Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos – Director Fundació Mies van der Rohe, Stephen Bates – Jury President, Josep Maria Montaner – Councillor for Housing at Barcelona City Council and the client of the building Willem Gaymans of KondorWessels Vastgoed, with the partners in Consortium deFlat: Hella Hendriks of HendriksCPO, Frank Zwetsloot of Vireo Vastgoed and Martijn Blom of Hollands Licht (red.)

De architecten: Kamiel & Xander

20170515 - foto Kamiel, Xander, 0f5ab918-dc9f-4099-a97d-3f6dc3074a54

De vrijdagmiddagborrel op het bureau van NL Architects is voor de gelegenheid aangekleed met champagne en taart. Kamiel Klaasse en Xander Vermeulen Windsant schenken samen de glazen vol.

Enkele uren is in Brussel bekend gemaakt dat hun ontwerp voor de renovatie van de flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost is bekroond met de Mies van der Rohe Award, de belangrijkste Europese architectuurprijs die eens in de twee jaar door een internationale vakjury wordt toegekend.

Niet te geloven
Het is de eerste keer dat een Nederlands project met deze prestigieuze prijs wordt beloond. “Bizar,” zegt Vermeulen Windsant, voor wie de renovatie van Kleiburg zijn eerste klus was als zelfstandig gevestigd architect.

“Krankzinnig,” zegt Klaasse, die in 2005 ook al deel uitmaakte van het team dat de aanmoedigingsprijs Mies van der Rohe kreeg voor het ontwerp voor een grand-café met een basketbalveld op het dak. “Niet te geloven,” zegt hij. “Alsof je twee keer achter elkaar de lotto wint.”

Beide architecten voegen daar onmiddellijk aan toe dat formeel niet zij, maar Kleiburg zelf de prijs heeft gewonnen. De klassieke honingraatflat uit 1971 werd in zijn nieuwe gedaante gekozen uit meer dan 350 inzendingen uit meer dan veertig landen.

 

Lees verder het artikel in: het Parool

 

Jury Mies Award

Uit de NRC:

De jury waardeert de renovatie van de Kleiburg omdat het “project het resultaat is van de gezamenlijke inspanning van veel mensen”. Daarnaast toont het belang van de renovatie van oude gebouwen.

“De Kleiburg helpt ons om ons een nieuw soort architectonisch project in te denken dat voldoet aan de veranderende huishoudens en levensstijlen van de eenentwintigste eeuw. In deze zoektocht is de opleving van oude gebouwen net zo belangrijk als experimenteren met nieuwe bouwvormen, die nog niet eerder getest zijn, als ook het radicaal ombouwen van bestaande gebouwen.”

 

Uit het persbericht van de Mies Award:

De jury heeft bijzondere waarde gehecht aan het feit dat het project het resultaat is van de gezamenlijke inspanningen van veel mensen. Het architectonische idee was het grote flatgebouw te veranderen in een eigentijds appartementengebouw met flexibiliteit wat betreft de inrichting van de woningen en een nieuwe waarde voor de straat en het landschap, maar met zo min mogelijk ingrepen. Ze vonden dit ‘gedurfd en alledaags tegelijk’. Volgens de voorzitter van de jury: “Het project trekt de huidige oplossingen voor de woningcrisis in Europese steden in twijfel. Het steeds maar weer nieuwe huizen bouwen is hier te vaak de enige ambitie, terwijl de onderliggende vraag over welk soort huisvesting er gebouwd zou moeten worden onbeantwoord blijft. De Kleiburg helpt ons om ons een nieuw soort architectonisch project in te denken dat voldoet aan de veranderende huishoudens en levensstijlen van de eenentwintigste eeuw. In deze zoektocht is de opleving van oude gebouwen net zo belangrijk als experimenteren met nieuwe bouwvormen, die nog niet eerder getest zijn, als ook het radicaal ombouwen van bestaande gebouwen.”
Het project zet aan tot nadenken over de nieuwe en complexe realiteit van de
hedendaagse huisvesting. Het stelt nieuwe vormen van “betaalbare woningen” voor, die universeel een aanvulling zijn op een complex aanbod van vele verdiepingen (van volledig gesubsidieerde huurwoningen tot mede-eigendom en huurkoopsystemen), door mogelijkheden te bieden aan een grote meerderheid die wel wat geld heeft maar zich niet kan veroorloven om verder te komen op de conventionele huizenmarkt. Het gaat hier om een betaalbare woonruimte (€ 1.200 per m2) – een fantastische kans die momenteel niet bestaat.

uit: NRC, 12 mei 2017 & 2017-05-12-Fourth-Press-Release_NL_def